5 tips van de sociaal makelaar: vrijwilligerswerk

Sociaal makelen is verbinden in de buurt. Daarom noemen we ons de buurtverbinder. Samen met jou, andere buurtbewoners en organisaties bouwen we aan een wijk waar iedereen zich thuis voelt en op zijn/haar eigen manier kan meedoen. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersactiviteiten, verbinden partijen, bouwen aan sociale netwerken en geven advies, oa over vrijwillige inzet en participatie. Iedere maand geven we in deze column nuttige tips. Deze maand krijg je van ons vijf tips over hoe je leuk vrijwilligerswerk kunt vinden!

Vrijwillige inzet
Sociaal makelaars stimuleren mensen om in beweging te komen en actief te worden in de wijk. We weten wat er allemaal te doen is en kijken graag met je mee om te ontdekken wat er bij je past. Maar waarom is het doen van vrijwilligerswerk nou zo belangrijk?
Het geeft je een goed gevoel om iets voor een ander te betekenen en de dank en waardering die een ander daarvoor uitspreekt maakt je blij. Ook is het fijn om in een bepaalde periode (met pensioen gaan, op zoek naar werk) in een structuur te blijven waardoor je je nuttig blijft voelen en je sociale contacten onderhoudt. Je houdt je netwerk zo op orde en misschien komen er wel nieuwe vriendschappen uit voort. Tot slot is het belangrijk om iets voor de maatschappij terug te kunnen doen en je ontdekt op een fijne manier nieuwe talenten en interesses.
Maar hoe kom je nou aan leuk vrijwilligerswerk? Volg onderstaande tips en je komt verder!

Tip 1: Kijk op verschillende media (krant en internet) wat in jouw wijk gebeurt. Check of deze organisaties en initiatieven met vrijwilligers werken.

Tip 2: Kijk eens op de site van de Vrijwilligerscentrale Utrecht naar vacatures. Wat vind je leuk? Waar krijg je wel en geen energie van? Wil je iets in de buurt of in een wijk verderop?

Tip 3: Zet je netwerk in. Wat doen mensen in jouw buurt voor vrijwilligerswerk? Misschien kun je een keer meegaan om te kijken.

Tip 4: Plaats zelf een oproep op social media waarin je je kwaliteiten aangeeft en doorgeeft wat je zoekt. Maar gebruik van de hedendaagse mogelijkheden om jezelf te laten zien.

TIp 5: Wees niet bang om deze stappen te zetten. De vrijwilligersorganisaties zien je graag komen!

Contact
Sociaal makelaars werken vanuit het principe: “Meedenken, Meedoen en loslaten¨. We helpen ontwikkelen, lopen even mee en werken er samen met jou naar toe dat je verder kunt en komt. Wil je weten wat een sociaal makelaar voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Deze column verscheen in De VAR van 9 februari 2017. Iedere maand vind je in de VAR tips van de sociaal makelaar. De columns verschijnen ook op onze website.

Welzaam Vleuten- De Meern

Welzaam Vleuten- De Meern

030- 30 20 696
info@welzaamutrecht.nl
Welzaam Vleuten- De Meern
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather