Bewoner in beeld: Jacquelien van Schaik

Jacquelien van Schaik (47) uit De Meern doet naast haar werk als activiteitenbegeleider veel vrijwilligerswerk. Zo brengt ze al al ruim tien jaar maandelijks een bezoekje aan mevrouw Van der Wilt. “Haar verhalen over vroeger boeien me. Ze voelt een beetje als een oma.”

De toenemende eenzaamheid onder ouderen ging Jacquelien aan het hart: “Ik dacht ‘ik zit hier thuis voor de buis met mijn kopje koffie maar een paar huizen verder zit iemand misschien wel alleen en heeft de hele dag nog niemand gezien.’” Als vrijwilliger bezoekt ze daarom de inmiddels 91-jarige mevrouw Van der Wilt, die bij haar om de hoek woont.

De eerste jaren maakten ze een wandeling in de stad en dronken samen een kopje koffie. Als ze tijd hadden lunchten ze met een kop soep bij een gezellige eetgelegenheid. Dat kan nu niet meer. Jacquelien: “Als je mobiliteit wegvalt, wordt je wereld heel klein. We kletsen nu vooral bij haar thuis. Ze vertelt over haar dochter, kleinkinderen en achterkleinkinderen en deelt in geuren en kleuren verhalen over haar belevenissen in Rotterdam, waar ze vandaan komt. ’s Avonds als de lampjes in de stad aan gingen genoot ze van het uitzicht vanuit haar flat. Dat mist ze. Ook deelt ze tips over het klaarmaken van allerlei oude gerechtjes, zoals de heerlijke kerriesoep van haar man.”

De maandelijkse bezoekjes betekenen veel voor Jacquelien: “Tegenwoordig zijn we vooral met moderne technologie bezig. Vroeger was dat anders. Men deed gezelschapsspellen of ging pinda’s doppen aan tafel. Je ontmoette elkaar. Ik vind het fijn om af en toe mijn werkzaamheden neer te leggen en er echt te zijn voor iemand.”

Jacquelien pleit ervoor dat mensen meer naar elkaar omkijken: “Hoe moeilijk is het nou eigenlijk om even je werk weg te leggen en iemand te ontmoeten? Er zijn mensen die zeven dagen per week boodschappen doen omdat ze anders gewoon niemand zien. Dat is toch onvoorstelbaar?”

Jacquelien bezoekt mevrouw Van der Wilt namens de algemene hulpdienst van Welzaam. Meer informatie over deze dienst leest u op http://www.welzaamutrecht.nl/algemene-hulpdienst. Aanmelden? Bel 030 677 3131 (tussen 09:00 en 11:00 uur) of mail wo@welzaamutrecht.nl.

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather