Bewoner in beeld: Rien Knijff vrijwilliger van de vervoersdienst van Welzaam

Geschreven door Gerrie Koops

Rien Knijff (68 jaar) is coördinator van de vervoersdienst van Welzaam. Zelf vervoert hij ook regelmatig mensen naar hun bestemming. “Als je de tijd hebt en je doet er andere mensen een plezier mee…waarom niet?”

Twintig chauffeurs vervoeren momenteel tegen een kleine (onkosten)vergoeding zelfstandig wonende oudere mede-wijkbewoners uit Vleuten-De Meern. Zij kunnen moeilijk of geen gebruik meer maken van het openbaar vervoer. De ritjes hebben uiteenlopende bestemmingen. Rien: “Meestal gaat het om ziekenhuisbezoeken, fysiotherapie, familiebezoeken en andere uitjes, maar er is bijvoorbeeld ook een mevrouw die een keer in het jaar op de sterfdag van haar man naar zijn graf gaat en een mevrouw die eens in de vier weken twee tassen vol boeken leent bij de bibliotheek.”

Dat de vervoersdienst geen overbodige luxe is, is overduidelijk. “Tegenwoordig wonen mensen zo lang mogelijk thuis. Dat gaat ook wel. Maar af en toe hebben ze even hulp nodig. Vroeger had men zes of zeven kinderen en was er altijd wel iemand beschikbaar om even naar het ziekenhuis toe te gaan. Dat is niet meer zo.”

Rien vindt het dankbaar werk: “Een vrouw die wekelijks gaat kaarten zei laatst bijvoorbeeld ‘al zou ik het dubbele betalen, ik word gehaald en gebracht. Het is het enige uitje dat ik heb’.” Dat hij af en toe even in het ziekenhuis moet wachten vindt hij geen probleem: “Ik heb de tijd. Dan neem ik gewoon mijn e-reader mee en drink ik even een kopje koffie.”

Het afgelopen jaar is het aantal aanvragen enorm gestegen. Rien: “Het is natuurlijk geweldig dat zoveel mensen ons weten te vinden. Maar ik heb de laatste tijd ook een paar keer nee moeten verkopen aan mensen die vervoer nodig hebben voor hun wekelijkse uitje. Het is heel vervelend om die mensen teleur te stellen.”

Wilt en kunt u af en toe een mede-wijkbewoner vervoeren in de buurt, neem dan contact op met Jan Bloemkolk, Sociaal Makelaar van Welzaam. Bel 030 – 6773131 (iedere werkdag tussen 9.00 en 11.00 uur) of mail wo@welzaamutrecht.nl. Zoals Rien zegt: “Probeer het een keer. Dan ervaar je gauw genoeg hoe leuk het werk kan zijn.”

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather