Een dag met….. sociaal beheerder Ank van Engelen

Ank van Engelen is sociaal beheerder bij Welzaam. Ze vertelt over een typische werkdag.

09:00 Ik begin mijn dag op het kantoortje in buurtcentrum de Pijler. Samen met mijn collega Adil ben ik de sociaal beheerder van buurtcentra de Pijler en de Weide Wereld. Ik ben vooral actief in de Pijler. Ik begin de dag met administratieve taken, zoals bestellingen en het sturen van facturen. De deur van het kantoor staat altijd open: ik vind het belangrijk dat iedereen binnen kan lopen met vragen of voor een praatje.

10:00 Iedere woensdag is er Engelse les in de Pijler. Ik heb geholpen om dit op te zetten. Eén van de vrijwilligers kwam naar me toe omdat ze beter Engels wilde leren. Er waren meer vrijwilligers en bewoners die graag Engelse les wilden in de Pijler. Samen hebben we gekeken hoe we dat konden realiseren. De ruimte in de Pijler hebben we geregeld via de gemeente. Ik heb een flyer en een persbericht gemaakt om deelnemers te werven en een docent. Het is gelukt om een professionele docent te vinden die de les gratis wil geven! Het blijkt een enorm succes te zijn: inmiddels zijn er 12 deelnemers. Het is een leuke multiculturele groep, die elkaar ook beter heeft leren kennen en binnenkort samen gaat lunchen. Nu het initiatief op gang is geholpen, laat ik het los. Ook andere buurtbewoners lopen de buurtcentra binnen met hun ideeën. Zo heb ik ondersteund bij het realiseren van de weggeefwinkel Mooi4Nix in buurtcentrum de Weide Wereld.

12:00 Ik maak een praatje met de vrijwillige gastvrouwen die achter de bar staan. De Pijler heeft 10 vrijwilligers: zij verwelkomen gasten, zorgen voor koffie en thee en maken een praatje met buurtbewoners. De vrijwilligers kunnen altijd bij mij of Adil terecht. Dat kan gaan over iets dat bij de vrijwilligers onderling speelt; of over iets waar ze het niet mee eens zijn binnen het buurtcentrum. Het gaat ook regelmatig over persoonlijke dingen waar ze mee zitten. Ik vind dat het leukste aan dit werk: dat je met mensen werkt: mensen in al hun verschillen. In het buurtcentrum komen mensen in al hun diversiteit: jong, oud, verschillende culturen, mensen die verschillende dingen hebben meegemaakt.

14:00 Een mevrouw loopt mijn kantoortje binnen. Ze komt wel vaker langs voor een praatje, om haar verhaal kwijt te kunnen. Haar kinderen wonen in het buitenland en ze wil verhuizen naar een huisje in de buurt van het buurtcentrum. Ze wil graag met mij delen hoe dat allemaal gaat. Soms heb ik het te druk, maar ik probeer vaak even tijd te maken voor een praatje. Als ze weggaat, zegt ze: ¨wat prettig dat je even naar me geluisterd hebt¨. Daar doe ik het voor. Dat ik mensen echt kan helpen: iets kleins betekenen om hun leven iets mooier te maken.

15:00 Ik beantwoord wat telefoontjes. Mijn telefoon gaat de hele dag door. Het zijn vaak mensen met korte vragen, zoals dat ze geen bevestiging hebben gekregen van een reservering; het bestellen van koffie bij een verhuurde zaal of dat ze de Pijler willen huren voor een feestje. Ook de bestuursleden van de Pijlerraad komen met hun vragen bij mij en Adil. De Pijlerraad is een raad van gebruikers van het buurtcentrum, die zorgt voor medebeheer. Zij worden steeds zelfstandiger, maar als er iets speelt in het buurtcentrum komen ze naar ons toe. Ook hebben we in mei bijvoorbeeld gezamenlijk een open dag georganiseerd. Dit was een groot succes. 

Dit artikel verscheen in de buurtverbinder- de digitale nieuwsbrief van Welzaam. Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. 

Ank van Engelen

Ank van Engelen

sociaal beheerder bij Welzaam Vleuten- De Meern
06-39 56 39 45
ankvanengelen@welzaamutrecht.nl
Ank van Engelen

Laatste artikelen door Ank van Engelen (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather