Sociaal Makelaar Saida Marouf: “Het praat Nederlands!”

Fatima is een moeder van 3 kinderen geboren en opgegroeid in Nederland, van marokkaanse afkomst en draagt zoals vele islamitische vrouwen een hoofddoek. Fatima had een afspraak bij een instantie. Eenmaal binnen werd er heel langzaam en in makkelijk taal tegen haar gesproken, steeds werd haar de vraag gesteld” EN BEGRIJPT U MIJ MEVROUW?”. Toen Fatima in correct Nederlands antwoord gaf, was de reactie ”Het praat Nederlands”.
Wat  goed bedoeld was van de instantie, heeft Fatima gekwetst. De gedachte die door Fatima heen gingen was ook meteen: Het kwam zeker door mijn hoofddoek. Door mijn hoofddoek denken mensen dat ik de Nederlandse taal niet spreek, men gaat er al vanuit, terwijl het niet altijd zo hoeft te zijn.

Elke dinsdagmiddag vindt er in buurtspeeltuin De Albatros de theemiddag-vrouwengroep plaats. Deze groep bestaan voornamelijk uit marokkaanse moeders die ook openstaan voor alle moeders uit de wijk, ongeacht hun geloof of cultuur. Omdat de meeste vrouwen uit deze groep een hoofddoek dragen, worden zij soms anders benaderd door hun omgeving. Veel mensen denken dat zij de Nederlandse taal niet of slecht spreken. Er wordt vaak gelet op de woordkeuze die tegen deze vrouwen gebruikt wordt; er wordt anders gearticuleerd dan bij anderen. Dit roept vaak irritaties op bij deze vrouwen en geeft ze het gevoel dat ze hier niet thuis horen.
Persoonlijk begrijp ik het gevoel heel goed. Ik ben van Marokkaanse afkomst, ik was 16 jaar toen ik naar Nederland kwam. Ik heb een opleiding gevolgd, ben inmiddels een moeder van 2 kinderen en ik werk bij stichting Welzaam als Sociaal makelaar.
Toen ik naar Nederland kwam had ik een woordenschat van 0,3 (ik kende maar een paar woordjes) en inmiddels heb ik een woordenschat waar ik erg trots op ben en waar ik van vele complimenten over krijg. Sinds mei 2016 ben ik een hoofddoek gaan dragen en sindsdien heb ik het gevoel dat ik me moet bewijzen. Dat mensen mij zien als een analfabeet. Ik merk dat ik bij onbekenden snel iets in het Nederlands zeg, of tegen mijn kinderen ga praten zodat zij mij Nederlands horen spreken. Het klinkt misschien heel gek, maar dit is het wel zoals ik me nu voel. Het is een gevoel wat ik nooit eerder heb gevoeld en ook eerlijk gezegd waar ik ook altijd bij anderen dacht: Ach ja, stel je niet aan.

Wil je meer info over de vrouwengroep? Wil je weten waar ze mee bezig zijn? Kom dan op een dinsdagmiddag tussen 13.00 -14.30 uur naar buurtspeeltuin De Albatros of kom op dinsdag 28 maart naar de Buurtrijkbijeenkomst in de Weide Wereld van 12.00 tot 15.00 uur. Voor meer info bel of mail met Saida Marouf 0634736066/ saidamarouf@welzaamutrecht.nl

Saida Marouf

Saida Marouf

sociaal makelaar bij Welzaam Vleuten- De Meern
06-34736066
saidamarouf@welzaamutrecht.nl
Saida Marouf

Laatste artikelen door Saida Marouf (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather