“Iedereen hoort erbij. Ook mensen met een beperking.” 

 

Bianca Rams (44) is kwartiermaker voor mensen met een beperking in Vleuten – De Meern. Het doel? Ervoor zorgen dat zij erbij horen en meedoen. Als zus van iemand met een licht verstandelijke beperking weet ze hoe belangrijk het is dat organisaties en bewoners hierin samenwerken. Bianca: ”Er wordt echt naar me geluisterd.”

Regelmatig schuiven Bianca en de zes andere kwartiermakers aan bij overleggen met organisaties in de buurt. Bianca: “We brainstormen, bespreken hoe er omgegaan wordt met deze kwetsbare doelgroep, wat er beter kan en wat we daaraan kunnen doen.”

Ze hielp onder andere met de organisatie van een appeltaartmiddag om te kijken wat er leeft bij mensen met een beperking. Ook dacht ze mee over het onder de aandacht brengen van respijtzorg bij mantelzorgers en denkt ze mee over hoe sportfaciliteiten in de buurt toegankelijker gemaakt kunnen worden voor iedereen.

Bianca verleent inmiddels tien jaar dagelijks mantelzorg aan haar broer. Haar kennis en ervaring deelt ze graag. Bianca: “Toen ik de zorg voor mijn broer op mij nam zocht ik veel zelf uit. Als ik ergens tegenaan liep kreeg ik niet altijd de steun die ik nodig had.” Dat men nu naar haar luistert en iets met haar advies doet doet haar goed. “De mooiste waardering die ik heb gekregen is dat ik als mantelzorger gezíen word. Ik praat mee met het buurtteam over hoe ze mensen als mij kunnen bereiken en ondersteunen.”

Bianca vindt het jammer dat mensen met een beperking vaak als ‘anders’ worden gezien. “Ik denk ook weleens ‘jeetje het zit me even tot hier’. Dan ben ik ook psychisch kwetsbaar. Als je het zo bekijkt dan heeft iedereen wel een beperking. Iedereen is mens. Iedereen hoort erbij. Als men dat meer inziet dan heb ik mijn doel bereikt.”

Heeft u (of bent u een naaste van iemand met) een psychische kwetsbaarheid of een licht verstandelijke of lichamelijke beperking en wilt u als kwartiermaker aan de slag? Neem dan contact op met Evelien Roos, Projectleider Kwartiermakers Utrecht (telefoonnummer 06-29390409).

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather