Tips van de sociaal makelaar!

Sociaal makelen is verbinden in de buurt. Daarom noemen we ons de buurtverbinder. Samen met jou, andere buurtbewoners en organisaties bouwen we aan een wijk waar iedereen zich thuis voelt en op zijn/haar eigen manier kan meedoen. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersactiviteiten, verbinden partijen, bouwen aan sociale netwerken en geven advies. Iedere maand geven we in deze column nuttige tips. Deze maand krijg je van ons vijf tips over hoe je je sociale netwerk vergroot

Sociaal netwerk

Sociaal makelaars stimuleren mensen om hun sociale netwerk op orde te houden of uit te breiden. Dat kan door oa meedoen aan activiteiten in de wijk, vrijwilligerswerk en het ontmoeten van anderen. In bepaalde levensfases verandert je sociale netwerk, denk maar aan het krijgen van kinderen, stoppen met werken, ouder worden of (kinderen die) verhuizen.  Bij hulpvragen, zelfstandig blijven en plezierig leven is het fijn om voldoende mensen in je netwerk te hebben. Dat gaat niet altijd vanzelf en het is iets waar je zelf aan moet werken en onderhouden. Maar hoe werk je nou aan een sociaal netwerk? Volg onderstaande tips en je komt verder.

Tip 1: Maak eens een lijst met mensen die je kent in je netwerk met naam en telefoonnummer/emailadres. En bedenk daarbij waarom die persoon zo belangrijk voor jou is. Is het iemand die jou helpt met klusjes? Kun je bij die persoon je verhaal kwijt? Of is het voor ontspanning? Als je deze mensen in je netwerk hebt, is dat heel fijn.

Tip 2: Kijk eens om je heen waar je terecht kunt voor het ontmoeten van andere mensen of meedoen aan activiteiten. Er is altijd wel een buurtcentrum of vereniging in de buurt die de dingen organiseert die jij leuk vindt. En als je hierbij hulp nodig hebt kan Wil van Welzaam jou verder helpen (iedere werkdag tussen 9 en 11 uur 030-6773131). Wil je een maatje om deze nieuwe activiteiten op te pakken? Dan kan het project ‘Voor Elkaar’ hier iets in betekenen. Info over Voor Elkaar: http://www.voorelkaar-vdm.nl (ook iedere werkdag bereikbaar  tussen 9 en 11 uur 030-6773131)

Tip 3:  Denk na over welke dingen jou gelukkig maken. En met wie je dit samen kunt doen. Of welke dingen je zeker nog wilt doen in je leven. Maak een planning voor jezelf wat je de komende dagen wilt oppakken. En denk na over de toekomstige plannen en met wie je dit zou willen doen. Zo hou je grip op een fijn leven. Nu, maar ook in de toekomst.

Tip 4: Een sociaal netwerk moet je ook onderhouden. Wees bewust van de meerwaarde van de mensen in jouw netwerk, koester die. Maar bedenk ook wat jouw meerwaarde is voor die personen. Wat liggen jouw kwaliteiten en wat kan jij bieden? Misschien kun jij heel goed luisteren, geweldig koken of iets organiseren?

Tip 5: Welzaam organiseert IkbenVerbonden momenten in de wijk. Dat is een plek waar je samen met anderen actief kunt werken aan het vormgeven van jouw eigen sociale netwerk. Meer info hierover kunt u krijgen bij Welzaam via: info@welzaamutrecht.nl of 030-3020696

Contact

Sociaal makelaars werken vanuit het principe: “Meedenken, Meedoen en loslaten¨. We helpen ontwikkelen, lopen even mee en werken er samen met jou naar toe dat je verder kunt en komt. Wil je weten wat een sociaal makelaar voor jou en je sociale netwerk kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

 

Deze column verscheen in VAR NWS van 10 augustus 2017. Iedere maand vind je in de VAR tips van de sociaal makelaar. Je kunt de columns ook teruglezen op deze website. 

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather