Tips van de sociaal makelaar

 

Sociaal makelen is verbinden in de buurt. Daarom noemt Welzaam zich de buurtverbinder. Samen met jou, andere buurtbewoners en organisaties bouwen we aan een wijk waar iedereen zich thuis voelt en op zijn/haar eigen manier kan meedoen. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersactiviteiten, verbinden partijen, bouwen aan sociale netwerken en geven advies. Iedere maand geven we in deze column nuttige tips. Deze maand krijg je van ons tips voor het opzetten van een sociale onderneming.

Het opzetten van een sociale onderneming. 

In Vleuten-De Meern zijn veel actieve bewoners en een flink aantal sociaal ondernemers. Dit zijn mensen die vaak van hun passie/hobby hun beroep hebben gemaakt. Ze zijn ondernemend, nieuwsgierig, energiek en innovatief. Het runnen van een sociale onderneming vraagt doorzettingsvermogen, lef en soms een lange adem. Een wijk kan niet zonder sociaal ondernemers want zij zorgen voor positieve veranderingen en inspiratie.

Onderstaande tips helpen om te starten met een sociale onderneming:

Tip 1: Waar ben je goed in? Waar liggen jouw kwaliteiten? Denk hier eens goed over na en hoe je die kwaliteiten kunt gebruiken in je werk als sociaal ondernemer. Als je zelf weet waar je goed in bent, dan weet je ook wie je in moet schakelen voor de zaken waar je minder goed in bent.

Tip 2: Waar zit je passie? Doe je eigenlijk wel werk waar je plezier in hebt? Waar komt dit plezier vandaan en hoe kun je dit inzetten in een sociale onderneming? Het is goed om af en toe met afstand te kijken naar je werkzaamheden en wat die jou opleveren. Wat geeft voldoening? Bij het opzetten van een sociale onderneming zijn passie en plezier het allerbelangrijkste.

Tip 3: Wat heb je nodig? Kijk eens naar sociale ondernemers bij jou in de buurt. Welke vaardigheden laten zij zien? Heb jij die ook in huis? En zo niet, hoe kun je die alsnog gaan leren? Maak eens een lijstje van jouw kwaliteiten en vaardigheden, je zult zien dat je meer in huis hebt dan je denkt.

Tip 4: Maak een planning van jouw acties en laat een buitenstaander meekijken. Om je doel te bereiken is het belangrijk om op de juiste manier aan de slag te gaan. Dus om de juiste stappen op het juiste moment te zetten. Iemand van buitenaf kan er met een frisse blik naar kijken en jou op ideeën laten komen die je misschien zelf nog niet had.

Tip 5: Kun je het? Het is best spannend, ondernemer worden. Met vallen en opstaan kom je er wel. Daar is niets mis mee, want met lef, doorzettingsvermogen en positiviteit kom je er wel.

Contact
Wil je graag meer advies bij het opzetten van een sociale onderneming of over iets anders? Een sociaal makelaar denkt met je mee. Neem contact met Welzaam op via: 030- 30 20 696 of info@welzaamutrecht.nl

Deze column verscheen in VAR NWS van 7 september 2017. Iedere maand vind je in de VAR tips van de sociaal makelaar. Je kunt de columns ook teruglezen op deze website.

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather