Tips van de sociaal makelaar!

 

 

 

 

 

 

Sociaal makelen is verbinden in de buurt. Daarom noemen we ons de buurtverbinder. Samen met jou, andere buurtbewoners en organisaties bouwen we aan een wijk waar iedereen zich thuis voelt en op zijn/haar eigen manier kan meedoen. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersactiviteiten, verbinden partijen, bouwen aan sociale netwerken en geven advies. Iedere maand geven we in deze column nuttige tips. Deze maand krijg je van ons vijf tips over hoe je bij je buurtgenoten een beperking kunt herkennen en er het beste mee om kunt gaan.

Mensen met een beperking.
Een beperking kan verstandelijk zijn, lichamelijk, aangeboren of niet aangeboren, groot of klein en wel of niet in de weg zitten. Soms zie je het direct en kun je er rekening mee houden door een handje te helpen of te vragen of iemand hulp nodig heeft. Maar vaak zie je het niet direct en komen er situaties voor waarin dingen soms net ietsje anders lopen in de omgang met elkaar.

Tip 1: Doe gewoon en vraag.
Vaak geven mensen met een beperking zelf hun grenzen al aan en anders kun je het gewoon vragen. Op die manier houd je de communicatie open en ga je positief en gelijkwaardig met elkaar om. Eigenlijk vinden alle mensen dit een fijne manier van omgaan met elkaar.

Tip 2: Maak het concreet.
In een gesprek kun je het beste zo praktisch en concreet mogelijk zijn waarbij je stapsgewijs werkt. Dus in de tegenwoordige tijd en niet te veel vooruit denken. Dat is trouwens voor iedereen een fijne manier om samen te werken.

Tip 3: Wees jezelf en blijf wie je bent.
Als je met elkaar iets organiseert of aan het voorbereiden bent of een groepje mensen wilt helpen in de buurt dan is het fijn om te weten wat ze aan je hebben. En is het niet fijn als je gewoon laat zien dat jij ook van vlees en bloed bent? Dan kost het jou geen moeite en kom je eerlijk en rustig over. En willen we dit niet allemaal? Zijn zoals je wilt zijn?

Tip 4: Leg de lat niet te hoog.
Verwachtingen van anderen en dingen in het leven hebben we allemaal. Voor mensen met een beperking kan de ene dag goed zijn maar de andere dag niet. En dat weet je niet van te voren. Maak afspraken niet te groot zodat de verwachtingen naar elkaar toe behapbaar zijn. Dat levert weer wederzijdse energie op en zo groeien we in de relatie. En draait het daar niet bij ons allemaal om?

Tip 5: Een fantastische buurtgenoot
In het leven en omgang met elkaar hebben we allemaal wel eens zo onze beperkingen en daar proberen we met elkaar rekening mee te houden. We zijn namelijk niet allemaal perfect. Dus als je het zo ziet dan zie je het mooie en goede in alle mensen. Kijk maar eens goed om je heen in je eigen wijk en ontmoet die fantastische buurtgenoot.

Contact
Sociaal makelaars werken vanuit het principe: “Meedenken, Meedoen en loslaten¨. We helpen ontwikkelen, lopen even mee en werken er samen met jou naar toe dat je verder kunt en komt. Wil je meer weten waar samengewerkt wordt voor en door mensen met een beperking? Neem dan contact met ons op! info@welzaamutrecht.nl of bel naar 030- 30 20 696

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather