Tips van de sociaal makelaar!

 

Sociaal makelen is verbinden in de buurt. Daarom noemen we ons de buurtverbinder. Samen met jou, andere buurtbewoners en organisaties bouwen we aan een wijk waar iedereen zich thuis voelt en op zijn/haar eigen manier kan meedoen. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersactiviteiten, verbinden partijen, bouwen aan sociale netwerken en geven advies. Iedere maand geven we in deze column nuttige tips. Deze maand krijg je van ons vijf tips over vreedzaam werken in de wijk.

Vreedzame wijk.
De sociaal makelaars van Welzaam bouwen aan een nog vreedzamer Vleuten-De Meern. Bruggenbouwers zijn het die werken aan de positieve sociale gemeenschap door o.a. conflicthantering, democratisch/digitaal burgerschap en ruimte voor diversiteit. Maar hoe werk je nou aan die positieve sociale gemeenschap? Volg onderstaande tips en je komt meer te weten over vreedzaam werken.

Tip 1: We horen bij elkaar.
Op diverse plekken in de wijk zijn diverse bewoners actief. In buurtcentra, in de natuur of andere plekken. Daarbij kan iedereen meedoen met als doel de gemeenschapszin te bevorderen. Samen kom je immers verder! Met de stem van iedereen die een stukje verantwoordelijkheid neemt, bouwen we met elkaar.

Tip 2: We hebben hart voor elkaar.
Samen kom je verder, maar het is wel fijn als iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Het is dan fijn om met elkaar afspraken te maken en regels op te stellen hoe je het prettig vindt om met elkaar om te gaan. Misschien wil je elkaar goed en duidelijk informeren? Misschien wil je wat meer voor elkaar zorgen? Investeer in een ander dan krijg je het ook terug!

Tip 3: We hebben oor en oog voor elkaar.
Is het niet fijn als je ergens komt, dat je gezien wordt? Dat kan heel simpel door iemand te groeten. Of geef eens een compliment aan een ander: het is voor iedereen een mooie start van een ontmoeting. Bovendien draagt het bij aan het gevoel dat je er mag zijn, dat je er toe doet.

Tip 4: We lossen conflicten zelf op.
Misverstanden of conflicten zijn er altijd al geweest en zullen er altijd zijn. Het kan een verschil in zienswijze zijn of een ander belang. In omgang met elkaar gebeurt dit nou eenmaal. In vreedzame omgang met elkaar probeer je door middel van een compromis eruit te komen. Zo krijg je een beetje jouw zin maar denk je ook aan de ander en probeer je er samen het beste uit te halen. Goed luisteren en je kunnen verplaatsen in de ander zijn daarbij belangrijk.

Tip 5: We dragen ons steentje bij.
Door samen te werken en initiatief te nemen kun je bouwen aan duurzame ontmoetingen. Zo kunnen we een bijdrage leveren en werken aan een mooi, sociaal en veilig Vleuten-De Meern.

Contact
Sociaal makelaars werken vanuit het vreedzame werken principe, zijn zelf allen getraind en een aantal sociaal makelaars organiseert trainingen voor de wijk. Wil je meer informatie over vreedzaam werken of een training volgen? Neem dan contact met ons op! info@welzaamutrecht.nl of bel naar 030- 30 20 696

Heeft in de VAR gestaan van 13 september 2018.

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather