Tips van de sociaal makelaar: een schone wijk

 

Sociaal makelen is verbinden in de buurt. Daarom noemt Welzaam zich de buurtverbinder. Samen met jou, andere buurtbewoners en organisaties bouwen we aan een wijk waar iedereen zich thuis voelt en op zijn/haar eigen manier kan meedoen. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersactiviteiten, verbinden partijen, bouwen aan sociale netwerken en geven advies. Iedere maand geven we in deze column nuttige tips. Deze maand krijg je van ons tips over een schone wijk en wat je daar zelf aan kunt doen.

Een schone wijk.
Iedereen vindt het fijn om in een wijk te wonen waar het schoon, heel en veilig is. Misschien signaleer je soms dingen die je niet goed vindt en wil je daar iets aan doen. Bijvoorbeeld rommel in de straten zoals flesjes, papiertjes e.d. Hoe kun je medestanders vinden om dit samen aan te pakken en hoe kun je organisaties vinden die dit ook belangrijk vinden? Onderstaande tips helpen daarbij:

Tip 1: Mobiliseer buurtbewoners. Vraag buurtbewoners in jouw buurt of ze zich hier ook aan ergeren en mee willen doen. Of maak een briefje wat je door de brievenbus doet. Ook digitaal kun je buurtbewoners bereiken met bijvoorbeeld een oproep op Facebook of via een buurtapp als Nextdoor.

Tip 2: Zoek organisaties die zich sterk maken voor een schone wijk zodat je het belang vergroot. Stichting GEI (Gewenst Eigen Initiatief) is actief in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn en in de buurten zijn Vleuten Schoon en De Meern Schoon te vinden via hun Facebook pagina. Zij werken samen met www.supportervanschoon.nl
Ook kun je aanhaken bij Landelijke acties als bijvoorbeeld Nederland Schoon. www.nederlandschoon.nl

Tip 3: Zoek je sponsors voor je activiteit? Plaatselijke supermarkten dragen graag bij dmv sponsoring in natura. Samen de wijk schoonmaken met een lekkere kop koffie werkt veel fijner. Ook kun je woningbouwverenigingen in de wijk benaderen want zij vinden leefbaarheid ook belangrijk. In Vleuten-De Meern zijn dat Groen West en Portaal. www.groenwest.nl
en www.portaal.nl

Tip 4: Heb je materiaal nodig? Het Wijkservicecentrum van Vleuten-De Meern kan je verder helpen met bijvoorbeeld prikstokken en hesjes en jouw actie ondersteunen door hierover te communiceren in hun nieuwsbrief.

Tip 5: Sociaal makelaars denken mee. Zij leggen verbindingen tussen organisaties en kunnen je voor een opruimactie verder in contact brengen met bijv scholen, kinderopvangorganisaties of bewonersinitiatieven. Doordat je het samen oppakt in de wijk vergroot je het draagvlak en verdeel je de inspanning.

Contact
Wil je graag meer advies bij een opruimactie en zoek je organisaties in de wijk? Kijk naar bovenstaande tips of loop eens binnen bij een buurtcentrum. Hier zijn sociaal makelaars actief die u graag helpen. Neem contact met Welzaam op via: 030- 30 20 696 of kijk op http://www.welzaamutrecht.nl

Heeft in de VAR gestaan van 21 juni 2018.

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather