Tips van de sociaal makelaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sociaal makelen is verbinden in de buurt. Daarom noemt Welzaam zich de buurtverbinder. Samen met jou, andere buurtbewoners en organisaties bouwen we aan een wijk waar iedereen zich thuis voelt en op zijn/haar eigen manier kan meedoen. Sociaal makelaars ondersteunen bewonersactiviteiten, verbinden partijen, bouwen aan sociale netwerken en geven advies. Iedere maand geven we in deze column nuttige tips. Deze maand krijg je van ons tips om een bijeenkomst te organiseren.

Het organiseren van een bijeenkomst (voor de buurt).
Je bent wijkbewoner en denkt er al een tijdje na over een bepaalde kwestie in jouw buurt. Je bent benieuwd of anderen er ook zo over denken en misschien wel mee willen doen met jouw plannen. Door middel van het organiseren van een bijeenkomst kun je jouw idee misschien wel verwezenlijken. Maar hoe kun je nou het beste een bijeenkomst organiseren voor jouw doel en de mensen bereiken? Onderstaande tips helpen daarbij.

Tip 1: Denk goed na over wat nou eigenlijk jouw doel is. Wat wil je van de mensen die je gaat bereiken… wat is je verhaal? Zorg dat dit van tevoren helder is, zodat je dit goed kunt communiceren. Wil je informeren? Enthousiasmeren? Wil je dat ze wat gaan doen? Wil je dat ze een netwerk gaan vormen?
Heb je nog niet scherp wat je doel is? Vertel je verhaal aan mensen die je van dichtbij kent en laat ze vragen stellen. Zo kom je achter jouw doel.

Tip 2: Wie zijn jouw deelnemers? Als het bijvoorbeeld om jeugd/kinderen gaat, moet je dan bij de kinderen zelf zijn of juist hun ouders? En als het om ouderen gaat, richt je je dan tot de ouderen zelf of juist de mensen in hun netwerk zoals mantelzorgers of familie? Welzaam kan hierover ook met je meedenken.

Tip 3: Zorg voor goede publiciteit. Het is belangrijk om andere buurtbewoners op de hoogte te brengen van jouw idee en daarvoor kun je gebruik maken van vele offline en online kanalen. Denk aan de wekelijkse papieren kranten, maar ook social media. En vergeet niet een sociaal makelaar om advies te vragen. Zij hebben vaak goede kennis van de netwerken in de wijk en kunnen jou verder helpen.

Tip 4: Maak je ontvangst persoonlijk en warm. Heet iedereen welkom en zorg voor iets lekkers en bijvoorbeeld koffie of thee. Wat ook goed werkt is bij het begin van de bijeenkomst zorgen dat iedereen zich fijn en veilig voelt. Dit kun je doen door te starten met een kennismakingsronde waarin iedereen iets over zichzelf vertelt of een (vreedzame) binnenkomer. Dit breekt het ijs en zo zul je meer terug krijgen van de deelnemers.

Tip 5: Zorg voor een goede afloop en blik alvast vooruit. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Misschien kun je mailadressen verzamelen om ze op de hoogte te houden. Ook zou je alvast een nieuw moment kunnen plannen. En bedank ze voor hun bijdrage.

Contact
Wil je graag meer advies bij het organiseren van een bijeenkomst? Loop eens binnen bij een buurtcentrum en vraag naar een sociaal beheerder of sociaal makelaar. Zij helpen jou graag verder. Of neem contact met Welzaam op via: 030- 30 20 696 of kijk op http://www.welzaamutrecht.nl

Heeft in de VAR gestaan van 24 mei 2018.

Communicatie_PR

Communicatie_PR

medewerker communicatie bij Welzaam Vleuten-De Meern
pr.communicatie@welzaamutrecht.nl
030 30 20 676
Communicatie_PR

Laatste artikelen door Communicatie_PR (Alles bekijken)

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather