Het vraag & aanbodcafé voor wijkbewoners met een licht verstandelijke beperking

Het vraag & aanbodcafé is een samenwerkingsverband tussen diverse zorgorganisaties in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern en wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Bewoners met een licht verstandelijke beperking (LVB) en hun begeleiders zijn welkom om hun wensen met elkaar te delen. Bijvoorbeeld samen naar de film gaan, een potje darten of wandelen met andere wijkbewoners. Het vraag & aanbodcafé is in het leven geroepen omdat het voor bewoners met LVB niet vanzelfsprekend is om deel te nemen aan wijkactiviteiten. Om daar stappen in te leren zetten, kan men naar deze ontmoetingsbijeenkomst komen. Het is niet alleen handig, maar ook erg gezellig om bij te kletsen en nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens het vraag & aanbodcafé wordt ter plekke gekeken door middel van een pitch, of de wens gematcht kan worden met andere aanwezigen en er worden direct afspraken gemaakt. Het vraag & aanbodcafé heeft inmiddels twee keer plaatsgevonden en is een succesvol middel om de participatie van deze wijkbewoners te vergroten. Pim Adelerhof was als onderzoeksstagiarie aanwezig en hij is gevraagd om een stukje te schrijven. 

Hallo buurt,
Mijn naam is Pim Adelerhof ik ben een eerste jaar student Social Work aan de Hogeschool van Utrecht. Mijn eerste stage loop ik bij het buurtcentrum Weide Wereld in Vleuten. Toen ik aangelopen kwam, viel het mij al direct op wat een fijne plek met warme mensen het is. Er zijn een hoop vrijwilligers actief die samen met een aantal harde werkers zorgen voor een toffe sfeer.

Mijn eerste ervaring was dan ook direct erg leuk, namelijk het vraag & aanbodcafé. Dit is een café waar wensen zichtbaar worden voor bewoners met LVB in de wijk om samen leuke dingen te ondernemen. Denk hierbij aan samen fietsen, biljarten, tafeltennissen, wandelen, darten en nog veel meer. Bij het vraag & aanbodcafé was er voor de liefhebbers appeltaart en er stond ook een verse bak koffie klaar voor iedereen. Tijdens het vraag & aanbodcafé ontstond er een match om met 5 bewoners een dartavond te houden.

6 Maart was de eerste datum voor de dartavond en dit deden we met een gezellige groep. Er werden flink wat pijltjes gegooid deze avond en iedereen ging met een brede grijns richting huis. Op 20 maart komt deze groep weer darten en zij vinden het leuk om geïnteresseerden welkom te heten op deze avond.

Wilt u meer weten over het vraag & aanbod café? Sandra Willemsen van Welzaam kan u er alles over vertellen.

Sandra Willemsen

Sandra Willemsen

sociaal makelaar bij Welzaam Vleuten- De Meern
06-81317774
sandrawillemsen@welzaamutrecht.nl
Sandra Willemsen
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather